Iran bombardeert Noord-Irak

Iraanse helikopters hebben gisteren drie Koerdische dorpen in Noord-Irak gebombardeerd, zo heeft een Iraakse grenswachter verklaard. Het is nog onbekend of de bombardementen ook slachtoffers hebben gemaakt.

 

Om 04u00 (01u00 GMT) werden de dorpen Kani Saif, Jomarasi en Kara Sozi in eerste instantie door Iraans artillerievuur belaagd. Vijf uur later kwamen drie Iraanse helikopters vervolgens dezelfde dorpen bombarderen.

 

De aanvallen waren gericht tegen de strijders van de Iraans-Koerdische afscheidingsbeweging PJAK, Partij van het Vrije Leven van Koerdistan, die volgens dezelfde grenswachter diverse uitvalsbasissen in de bergen van Iraaks Koerdistan heeft. Ook zou het voor het eerst zijn geweest dat Iraanse helikopters het Iraakse Koerdistan kwamen bombarderen.

 

Een week geleden vonden al 26 personen de dood bij bloedige gevechten tussen de Iraanse politie en Koerdische rebellen nabij de Iraakse grens, maar het is nog niet duidelijk of hierin een aanleiding heeft gelegen voor de Iraanse aanvallen van gisteren. De gebombardeerde regio zou niet officieel te boek staan als PJAK-bastion.