'Tokkie-toets' tegen asociale huurder

Na kansarme mensen moeten nu ook 'tokkies' geweigerd kunnen worden voor een huurwoning in probleemwijken in Rotterdam. Hiervoor trekt de gemeente vergaande plannen uit de kast. Zo zullen mensen die in aanmerking willlen komen voor een huurwoning voortaan gescreend worden op goed gedrag. Als de huurder in spe de 'tokkie-toets' weigert komen ze niet aanmerking voor een woning van de corporatie of andere huiseigenaren die meewerken. Om de probleemwijken weer bewoonbaar te maken, zullen ook de asociale huurders die al in de wijk wonen harder worden aangepakt. 

Heb je je als huurder de afgelopen twee jaar schuldig gemaakt aan 'aantoonbare woonoverlast' dan geldt er een huurverbod. Daarvoor wordt gekeken naar geweld, ernstige (geluids)overlast en drugshandel. Ook drank- en drugsmisbruik worden onder de loep genomen. Op dit moment worden de wijken, waar een tokkietoets ingevoerd zou moeten worden, in kaart gebracht door de gemeente, politie en woningcorporaties. Er zullen voornamelijk wijken worden uitgezocht die nu al gebukt gaan onder de overlast, criminaliteit en armoede. Het hele plan in een vervolg op een proef in de voormalige probleemwijk Spangen. 

PvdA-wethoduer Hamit Karakus, de bedenker van het plan om woonoverlast te verminderen, heeft vastgesteld dat de aanstichters van burengerucht nu vaak blijven zitten, terwijl de slachtoffers verhuizen. Onterecht volgens hem: "De hardwerkende burger moet prettig kunnen wonen. Nu verpesten enkele mensen het voor veel anderen." Hij wil hierom meer mogelijkheden creëren om overlastgevende huurders hun woning uit te zetten. Dat is volgens hem makkelijker wanneer er door de corporaties, politie en de deelgemeenten gegevens uitgewisseld worden. Door een 'woondossier' aan te leggen kunnen overlastgevers dichter op de huid gezeten worden.  

 Kijk ook eens in het NWS-forum voor meer over dit onderwerp!