'Zijn het je ogen...'

Zijn het je ogen, is het je lach? Koos Alberts krijgt eindelijk antwoord op zijn vraag. Als je iemand wil herkennen, moet je namelijk naar de ogen kijken. Daar halen onze hersenen de informatie vandaan die nodig is om de ander te kunnen herkennen. Dit is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek uit Spanje. Het was al eerder bekend dat mensen bij het opnemen van de ander, zich meestal concentreren op één deel van het gezicht. 

Spaanse onderzoekers onderzochten de gezichten van 868 mannen en evenveel vrouwen om te bekijken hoe de mens precies zijn beslissing neemt de ander te herkennen. De beelden hiervan werden bekeken door een computer. Deze was zo geprogrammeerd dat hij kon 'kijken' zoals onze ogen dat doen. 

Uit het onderzoek blijkt dat de duidelijkste informatie afkomstig is uit de ogen. De mond staat op de tweede plaats, gevolgd door de neus op de derde plaats. De conclusie van de onderzoekers is dat het gedeelte van onze hersenen dat voor herkenning zorgt, stukje bij beetje geleerd heeft om naar de ogen van de ander te kijken om de persoon te kunnen herkennen.