Belgische werkgevers doen Facebook in de ban

Bijna vier op tien werkgevers in België verbiedt zijn werknemers de toegang tot de populaire netwerksite Facebook. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgische vakblad Smart Business Strategies. Mede door de economische crisis worden onze Zuiderburen steeds strikter in het blokkeren van bepaalde websites. Maar liefst zeven op de tien werkgevers ontzegt zijn personeel toegang tot bepaalde sites.

Het is het tweede jaar op rij dat het onderzoek wordt uitgevoerd. In vergelijking met vorig onderzoek valt op dat werkgevers meer dan ooit gevoelig zijn voor de productiviteit van hun personeel. Tijdverlies van de personeelsleden vermijden is de tweede reden, na beveiliging, om internetverkeer op kantoor af te blokken. Heel wat respondenten wijten dat aan de economische crisis, waarbij werkgevers de teugels aanhalen qua (privé-)internetgebruik op de werkvloer.

“Tijdverlies tegengaan uit zich ook in het afblokken van populaire en bekende toepassingen als online gaming en Facebook”, aldus William Visterin van Smart Business Strategies. “Vooral die laatste staat bij werkgevers op de zwarte lijst. Blokten vorig jaar nog minder dan één op vijf bedrijven Facebook af, dan is dat aantal nu verdubbeld tot 38 procent. Grote bedrijven als bijvoorbeeld Belgacom, Roularta en KBC deden Facebook recent in de ban.

Belgische werkgevers doen Facebook in de ban  (foto: DAG)