Muziek inauguratie van Obama was nep

Een deel van de muziek tijdens de inauguratie van president Barack Obama was een bandopname. Dat hebben de muzikanten toegegeven tegenover Fox News. John Williams schreef het muziekstuk dat onder andere werd uitgevoerd door de wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma en vioolspeler Itzhak Perlman. "Het was echter te koud om het optreden live te doen. De instrumenten zouden niet in de juiste stemming blijven," legt een woordvoerder voor het Joint Congressional Committee uit.

Mensen dicht bij het orkest konden de muziek wel live horen, maar zagen ook dat de instrumenten niet op de versterkers waren aangesloten. De beslissing om een opname uit te zenden werd twee dagen voor de beëdiging genomen na een soundcheck. "Het zou een ramp geweest zijn als we wel live hadden gespeeld," zei Perlman. "Het moest een perfecte gebeurtenis zijn. Je kunt het dan niet verpesten."

De andere optredens waren wel live. Al had iedereen wel een bandje ingeleverd 'voor het geval dat'. De woordvoerder voor het Joint Congressional Committee benadrukte dat dit zeker geen 'Milli Vanilli'-achtige gebeurtenis was. Ze refereerde hiermee aan de groep uit de jaren '80 die een Grammy in moest leveren, omdat de zangers playbackten.


Muziek bij inauguratie van Obama was nep  (foto: DAG)