Amsterdammers opnieuw positiever over Marokkanen

Amsterdammers gaan steeds positiever denken over Marokkanen. Een op de drie Amsterdammers heeft een negatief beeld van Marokkaanse stadgenoten, twee jaar eerder was dit percentage nog 46 procent, en vorig jaar 41 procent. Dit blijkt gisteren uit de 'Burgermonitor' die de gemeente jaarlijks laat uitvoeren.

Het positievere beeld van Amsterdammers over Marokkanen gaat gepaard met een afname van het aantal Marokkanen dat zich gediscrimineerd voelt. Vorig jaar was dat de helft van alle Marokkaanse Amsterdammers, dit jaar voelt een op de vier Marokkanen zich geregeld gediscrimineerd, blijkt uit het onderzoek.

De gemeente oppert dat deze ontwikkelingen te maken hebben met de populariteit van voormalig wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA) en stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch (PvdA). Zij vinden dat de problematiek rond Marokkaanse raddraaiers hard aangepakt moet worden, maar benadrukken dat geen sprake is van een homogene groep.

Ook de toename van het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen kan volgens de gemeente een oorzaak zijn van het positievere beeld van de Marokkaanse Amsterdammers. Uit het onderzoekt blijkt dat dit jaar 79 procent van de Amsterdammers wel eens contact heeft met iemand met een andere afkomst. Vorig jaar was dit 74 procent.

Dinsdag bracht een groot Europees onderzoek aan het licht dat de tolerantie van Nederlanders sinds 1999 is toegenomen. Ook het vertrouwen in andere mensen is gestegen: in 1999 vertrouwde zestig procent van de Nederlanders andere mensen, dit jaar ligt dit percentage op 63 procent.

Uit de Amsterdamse Burgermonitor blijkt dat acht van de tien Amsterdammers zich in de stad thuisvoelen. Hoe langer allochtonen in de stad wonen, hoe meer ze zich thuis voelen. Van de eerste generatie allochtonen voelt 76 procent zich thuis, bij de tweede generatie ligt dit percentage op 81.

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat bijna de helft van de 2854 geënquêteerden het een goed idee vindt als er minder stadsdelen zouden komen. Slechts 22 procent is voor het behouden van de huidige vijftien stadsdelen, dertig procent staat er neutraal tegenover of weet het niet.