Voorwaardelijke celstraf voor eigenaar bijthond

De eigenaar van de rottweiler die een man bij een bushokje in de hand beet, heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van drie maanden. Daarnaast mag de hond alleen nog maar worden uitgelaten door de eigenaar en moet rottweiler Boran altijd aan de lijn en een muilkorf om. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald.

Het bijtincident gebeurde op 10 juli toen de man met zijn hond wandelde. De eigenaar heeft volgens de rechter onvoldoende gedaan om te voorkomen dat Boran iemand zou bijten.

De hond werd na zijn daad in beslag genomen en door een deskundige van de Universiteit Utrecht onderzocht. Die oordeelde dat de hond niet afgemaakt hoefde te worden en terug mocht naar zijn baas. Omdat de teruggave niet onder voorwaarden kan en de deskundige die eigenlijk wel wilde, besloot de rechter dan maar voorwaarden op te leggen aan de voorwaardelijke straf van de eigenaar.

Het baasje van Boran moet naast de voorwaardelijke straf 750 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dat is een voorschot op wat het slachtoffer eventueel nog in een civiele procedure bij de man afdwingt. Ook moeten Boran en zijn baas een training ondergaan.