Rapport Greet Hofmans-affaire 'anticlimax'

De bevindingen van de commissie-Beel over de Greet Hofmans-affaire vormen een anticlimax. Dat schrijft historicus Cees Fasseur in zijn vandaag verschenen boek Juliana& Bernhard, Het Verhaal van een Huwelijk 1936-1956.

Fasseur kreeg na meer dan een halve eeuw als eerste inzage in het rapport over de geruchtmakende affaire. In de jaren 1949-1956 liepen de spanningen tussen koningin Juliana en prins Bernhard hoog op na de komst van gebedsgenezeres Greet Hofmans aan het hof. Het huwelijk stond op springen. Een commissie onder leiding van oud-minister Louis Beel deed onderzoek naar de problemen.

De commissie concludeerde dat Hofmans het veld moest ruimen en prins Bernhard zijn leven moest beteren. In het rapport, dat als bijlage bij het boek is opgenomen, ging de commissie echter niet in op een mogelijke echtscheiding van het koninklijk paar, de amoureuze escapades van de prins die de spanning met Juliana deed oplopen en een mogelijke troonsafstand van Juliana als zij zou vasthouden aan het contact met Hofmans.

Greet Hofmans-affaire  (foto: ANP)