Noord-Korea intimideert burgers

Noord-Korea gebruikt openbare terechtstellingen om zijn bevolking te intimideren en heeft interlokaal telefoonverkeer aan banden gelegd om de verspreiding van nieuws over voedselschaarste tegen te gaan. Dat heeft een VN-onderzoeker donderdag gerapporteerd aan het mensenrechtencomité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens rapporteur Vitit Muntarbhorn heeft Noord-Korea ook de straffen verhoogd voor pogingen het land te verlaten en voor vluchtelingen die door het buitenland worden teruggestuurd. Verder houdt het nog 'heel veel mensen' vast in werkkampen.

Muntarbhorn was niet alleen maar negatief. Het zespartijenoverleg over Noord-Korea's atoomprogramma heeft enige ruimte geschapen om mensenrechten aan de orde te stellen, zei hij. Verder is Noord-Korea met Japan in gesprek over normalisering van de betrekkingen, waarbij de vroegere ontvoering van Japanse burgers door Noord-Korea centraal staat. Kortgeleden stuitte het overleg op problemen, zei Muntarbhorn. "Zoals altijd moeten we heel geduldig zijn."

Andere positieve punten die Muntarbhorn noemde waren dat Noord-Korea toegang verleent aan de internationale drugsbestrijdingsinstantie INCB, gerichtere hulpverlening toestaat aan slachtoffers van de overstromingen van augustus 2007 en over het algemeen redelijk met hulpverleningsinstanties heeft samengewerkt.

Nog altijd beschikt de elite echter over veel meer voedsel dan de rest van de bevolking, staan de media onder zware controle en worden dissidenten vervolgd. Godsdienst wordt actief bestreden. Hele families worden naar de gevangenis gestuurd voor het belijden van een geloof.

Het hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Noord-Korea, Jean-Pierre de Margerie, waarschuwde donderdag dat miljoenen Noord-Koreanen met honger worden bedreigd. Muntarbhorn bevestigde dat er dit jaar een zeer groot voedselprobleem is en zei dat het WFP zo'n zesenhalf miljoen mensen van voedsel voorziet. Hij zei dat het probleem rechtstreeks samenhangt met een tekort aan kunstmest en brandstof en pleitte voor een 'concreet ontwikkelingsproces' dat de voedselvoorziening veilig stelt.

Muntarbhorn, een Thaise rechtsgeleerde, deed een beroep op Noord-Korea de door hem genoemde misstanden recht te zetten en op de langere termijn te zorgen voor grotere gelijkheid op het gebied van voedsel en ontwikkeling, verbetering van het rechts- en gevangenissysteem en naleving van de wet.