Senior weer gewenst op werkvloer

Jarenlang was het zo dat de senior maar eerder de werkvloer moest verlaten vanwege de hoge jeugdwerkloosheid. Nu horen we hele andere geluiden.

Vanaf volgend jaar kunnen werkgevers duizenden euro's aan loonkosten besparen. Ze moeten dan wel oudere werklozen in dienst nemen. Hiernaast kunnen ze ook voordelig uit zijn als ze mensen tot hun 65e jaar laten doorwerken. Een heel ander beeld was er vanaf 1975 toen we ouderen maar liever eerder zagen stoppen.

Het komt erop neer dat werkgevers die een vijftigplusser werven die tot dan werkloos is, gedurende een periode van drie jaar op zo'n 6500 euro korting op premies voor de WW en arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen rekenen. Bedrijven die een medewerker vanaf 62 jaar in dienst houdt, mag rekenen op 2750 euro korting op de sociale premies. In 2013 is dit voordeel verdubbeld naar 5500 euro. Ook hoeven werkgevers niet langer het loon van deze mensen door te betalen als zij zich ziek melden.

In Nederland stopt de gemiddelde werknemer op zijn 62e verjaardag met werken. Vanwege de vergrijzing wil het kabinet nu dat deze mensen zoveel mogelijk aan de slag blijven. Ook mogen werknemers vanaf 65 jaar op voordeel rekenen dat kan oplopen tot maximaal 4591 euro per jaar. Hiervoor geldt een doorwerkbonus met de volgende percentages: een 62-jarige ontvangt vijf procent van zijn inkomen, een 63-jarige zeven procent en een 64-jarige tien procent.

Een kleine dertig jaar geleden ontstonden er juist hele andere geluiden met de intreden van de VUT. Het eerste plan hiervoor werd in 1975 gelanceerd door Toon Riemen, bestuurslid van het Nederlands Katholiek Vakverbond. We spreken over de periode waarin jeugdwerkloosheid als gevolg van de economische recessie aan de orde van de dag was. Het plan had als doel om de jeugd aan de bak te krijgen: voor elke oudere die eerder stopte met werken, zou een jonge werkloze moeten worden aangenomen.