Doden bij aardverschuivingen Filipijnen

Twee grote aardverschuivingen hebben in een afgelegen goudmijndorp in de Filipijnen waarschijnlijk aan zeker dertig mensen het leven gekost. Tientallen huizen werden dit weekeinde bedolven onder stromen van modder en stenen, die het gevolg waren van zware regenval. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

Tot nog toe zijn elf lichamen geborgen. Negentien mensen worden nog vermist. Vijfduizend inwoners van het dorp en omliggende nederzettingen renden voor hun leven terwijl de aardverschuivingen met dramatisch gedonder de berg af kwamen zetten. Een overlevende vertelde dat hij mensen langzaam in de modder zag wegzakken, terwijl ze om hulp schreeuwden en wanhopig om zich heen graaiden om iets te vinden om zich aan vast te houden.

Inmiddels is de noodtoestand afgekondigd. Soldaten, politieagenten en werknemers van een goudmijnbedrijf probeerden met hulp van twee helikopters de vermisten uit de moddermassa op te graven. Vorig jaar werd hetzelfde dorp door een aardverschuiving getroffen. Er vielen toen tien doden, waarna de dienst voor mijnbouw en geologie opdracht gaf om
te laten ontruimen. Veel dorpelingen, die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de goudmijnen, weigerden echter te vertrekken.


Doden bij aardverschuivingen Filipijnen  (foto: DAG)