'Strijd tegen vastgoedfraude schiet tekort'

De strijd tegen fraude met vastgoed in Nederland faalt. Dat is de conclusie van een geheim rapport van het Financieel Expertise Centrum (FEC) dat in handen is gekomen van Het Financieele Dagblad. Volgens het onderzoek staat de grote vastgoedfraudezaak die vorig jaar aan het licht kwam met Rabo Bouwfonds, Philips Pensioenfonds en Fortis Vastgoed niet op zichzelf.

Grote beleggers in onroerend goed, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, zouden tekortschieten in hun integriteitsbeleid. Ook wordt onvoldoende gedaan om fraude te voorkomen of te ontdekken, schrijft het dagblad op basis van het onderzoek.

In het rapport wordt gewag gemaakt van vijf grote zaken van vastgoedfraude die nog niet voor de rechter zijn gebracht. Hierbij zouden strafbare feiten voor miljoenen en in sommige gevallen tientallen miljoenen zijn gepleegd. Bij de oplichting zouden onder meer banken, advocaten, accountants en notarissen betrokken zijn. Het FEC stelt dat de 'systematische betrokkenheid' van personen binnen deze beroepsgroepen 'niet meer als incidenteel is af te doen'.

Het FEC pleit voor maatregelen als het afschaffen van het verschoningsrecht voor de financiële administratie van advocaten en notarissen, omdat dit vaak zou worden misbruikt voor onoorbare praktijken. De termijn voor het bewaren van gegevens voor ongebruikelijke transacties moet volgens het FEC verlengd worden van vijf naar tien jaar, om het witwassen van crimineel geld op te sporen. Ook moeten de kredietdossiers van financiële ondernemingen die hypotheken verstrekken beter op orde zijn.

Het FEC bestaat sinds 1998 en is een samenwerkingsverband tussen de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, de Fiod-ECD, politie, het Openbaar Ministerie en de AIVD. Het rapport naar fraude in de vastgoedwereld blijft volgens het dagblad voorlopig geheim, omdat sommige FEC-deelnemers vrezen dat fraudeurs de conclusies gebruiken om hun oplichting te maskeren.