Water voor wanbetaler

De levering van water mag niet afgesloten worden, aangezien water een mensenrecht is. Dit stelde de kantonrechter in Heerlen in een uitspraak tussen de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) en een wanbetaler uit Heerlen. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een Nederlandse rechter besluit dat de levering van water een mensenrecht is.

Het besluit van de Heerlense rechter kan grote gevolgen hebben voor de rechtspraak en voor waterbedrijven in Nederland. "Als je deze lijn doortrekt, kun je mensen alleen afsluiten als ze vervolgens van overheidswege een minimum aan water krijgen", aldus professor Jonathan Verschuuren van de Tilburgse universiteit. Verschuuren publiceerde eerder over het recht op water.

Een persoon heeft minimaal vijftig liter water per dag nodig. Dit is het internationaal erkende minimum om je te kunnen wassen en om te kunnen drinken. WML liet weten de uitspraak nog te moeten bestuderen alvorens er inhoudelijk op in te gaan. Een woordvoerder meldt wel dat het bedrijf alleen mensen afsluit in het uiterste geval. Er is met de klant al uitgebreid over de problemen gesproken eer het waterbedrijf tot dergelijke maatregelen overgaat.

Gezien de impact van de uitspraak verwachten deskundigen dat WML in hoger beroep gaat. Als volledige afsluiting van het waternet niet wordt toegestaan, vrezen deskundigen dat er meer rekeningen onbetaald blijven. De wanbetaler uit Heerlen komt er overigens niet helemaal goedkoop vanaf. Hij moet een rekening van ruim tweehonderd euro en een ongeveer gelijk bedrag aan juridische kosten aan WML overmaken.

Met dank aan john6 voor de submit.