Bijna negenduizend claims voor vervoerders

Bijna negenduizend gedupeerde buspassagiers hebben de afgelopen weken schadeclaims ingediend bij de vervoersbedrijven Arriva en Connexxion. De claims zijn ingediend wegens de stakingen in het streekvervoer. Om welk bedrag het in totaal gaat konden beide bedrijven vandaag niet zeggen.

Sinds de start van de stakingen op 14 mei heeft Connexxion ongeveer 7500 claims binnen gekregen, bij Arriva lag dit aantal op twaalfhonderd. Veolia, de derde grote vervoerder, zegt claims te hebben ontvangen, maar wil de balans pas opmaken als de stakingen volledig ten einde zijn.

Sinds de website stopdestaking.nl in de lucht is, is het aantal claims sterk gestegen. Sinds eind vorige maand is het voor gedupeerde reizigers mogelijk daar een schadeformulier te downloaden, waarvan Arriva er al veel heeft ontvangen. Sinds begin deze maand kunnen abonnementhouders op de website van Arriva ook een schadeformulier downloaden.

Volgens een woordvoerder van Arriva zijn de meeste claims afkomstig van reizigers die een busabonnement hebben, maar door de stakingen niet met de bus konden reizen. Zodra de stakingen voorbij zijn zullen Arriva en Connexxion de claims in behandeling nemen. Naast claims van abonnementhouders zijn er ook claims binnengekomen van reizigers die nu een (duurder) treinkaartje moesten kopen omdat de bussen niet reden.

Sinds vijf weken voeren chauffeurs in het streekvervoer actie voor een betere cao. Bijna twee weken lang hebben de chauffeurs de hele dag gestaakt, maar sinds afgelopen weekend rijden de bussen weer in de spitsuren. Dat de bussen weer rijden is te danken aan tussenkomst van de rechter, die bepaalde dat er niet meer gestaakt mag worden door de chauffeurs op de drukste momenten van de dag.

Vrijdag bereikten de bonden nog een onderhandelingsresultaat waaruit een nieuwe cao kan voortvloeien. Het is aan de staatssecretaris van Verkeer, Tineke Huizinga (ChristenUnie) om met geld over de brug te komen. Tot daarover toezegging is gedaan zullen de chauffeurs hun stakingen in de daluren voortzetten.