Havenbedrijf gaat files Rotterdam te lijf

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat de files rondom de havenstad op een andere manier aanpakken. In juni komen minister Camiel Eurlings en staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer naar Rotterdam om het officiële startsein te geven voor een publieke onderneming.

Die is op dit moment informeel al aan de slag gegaan en beschikt over een eigen kantoor. Het nieuwe bedrijf telt vijftien werknemers en gaat zich toeleggen op verkeersmanagement. Van minuut tot minuut en zeven dagen per week gaat de onderneming beoordelen welke maatregelen nodig zijn om het verkeer beter te laten doorstromen op de wegen rondom Rotterdam.

Ruwweg de helft van de werknemers is afkomstig van de gemeenten in de regio, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat. De overige vacatures moeten nog worden ingevuld.

Met de oprichting van de vervoersonderneming gaat een lang gekoesterde wens van Smits in vervulling. De directeur van het Havenbedrijf ziet de congestie op de wegen van en naar de grootste haven ter wereld als een bedreiging van de concurrentiepositie van de haven. Wachten totdat de effecten van de aangekondigde kilometerheffing merkbaar worden, is volgens Smits geen optie. "We moeten de files behandelen alsof er elke dag een WK voetbal of een wereldtentoonstelling is in Rotterdam", zei hij eerder.