Scholieren dumpen koemest in school

Leerlingen van een middelbare school uit het Belgische Sint Niklaas hebben vrijdag in hun school ingebroken en een hoop koemest gedumpt in de lerarenkamer. Met het restant van de mest besmeurden ze de gangen. De scholieren deden dit waarschijnlijk in het kader van de zogeheten 'honderd dagen'. Dit is een traditie voor leerlingen die bezig zijn met hun laatste jaar in het voortgezet onderwijs.

Rond zes uur werd de conciërge van de school vrijdagmorgen gewekt door het alarm en trof een enorme chaos aan. Een wijkagent zag toevallig net de daders wegrennen. De daders zijn nog niet bekend, maar men vermoedt dat het hierbij om laatstejaars gaat.

"Onder meer de gangen en de speelplaats waren besmeurd met scheerschuim, olie en andere vettigheden", vertelt schooldirecteur Roggeman. "Ik heb het programma voor de honderd dagenfestiviteiten opgeschort tot alles weer opgeruimd was. De leraren hebben spontaan zelf de mest in de leraarskamer opgeruimd, de laatstejaars hadden tegen 10 uur de gangen schoongemaakt. Daarna heb ik het programma gewoon laten doorgaan."

Volgens Roggeman waren de docenten ernstig geshockeerd door de koemest in hun kantine. "Ze zagen daarin een sterk symbool van hoe ze gewaardeerd worden. Op een dergelijke, onrespectvolle manier tekeergaan heeft niks meer met honderd dagen te maken. Dat vindt het merendeel van de leerlingen overigens ook." Uit protest zijn de leraren die middag niet naar de laatstejaarsreceptie gegaan, iets waar ze normaal massaal heengaan.

Roggeman heef inmiddels bij de politie aangifte gedaan van de vernielingen. Hij heeft er dan ook goede hoop op dat de daders wel boven water zullen komen. Over strafmaatregelen laat hij zich echter nog niet uit.