Binnendringen NAVO-hoofdkwartier mislukt

De politie heeft vanmiddag circa vijfhonderd demonstranten aangehouden die met ladders en touwen het NAVO-hoofdkwartier in Brussel probeerden binnen te dringen.

Onder de arrestanten zijn veertig Nederlanders, aldus Rob Boogert van de groep Akties Tegen Kernwapens. In totaal liepen ongeveer honderd Nederlanders mee met de bijna zevenhonderd betogers. Het is de bedoeling dat de arrestanten vanavond in kleine groepjes worden vrijgelaten.

De demonstranten probeerden het NAVO-terrein binnen te dringen om het symbolisch te sluiten. Ongeveer vijftig demonstranten lukte het inderdaad het terrein op te komen, ondanks de waterkanonnen en afzettingen van de massaal aanwezige politie.

Boogert beschouwt de actie als een succes. Hij trok veel media-aandacht omdat hij zich met twee anderen had verkleed als de Amerikaanse president Bush, de Dood en Guantanamo.

De betogers wilden met hun actie een halt toeroepen aan ''de militarisering van internationale verhoudingen''. ''Dit door de NAVO symbolisch te sluiten. NAVO: Game over'', aldus de actievoerders, die menen dat de NAVO-acties in Afghanistan juist meer conflicten veroorzaken dan opheffen.

De antimilitaristen proberen vaker bases te bezetten, zoals het Belgische Kleine Brogel en het Nederlandse Volkel. Volgens de demonstranten liggen daar Amerikaanse kernwapens.