SP zet de aanval in op Wilders

Icoon Politiek De SP heeft de aanval ingezet op Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid. Volgens de SP komt de PVV-leider niet op voor de kleine man in Nederland, onder wie hij wel populair is, maar vooral voor de rijken en de bedrijven.

Daartoe heeft de SP de 250 moties op een rijtje gezet die de PVV in de Tweede Kamer heeft ingediend. Dat staat in een gisteren uitgebrachte speciale uitgave van het interne magazine Spanning. De SP analyseert daarin de ideeën, standpunten en de opkomst van Wilders. Van alle moties gaat bijna een kwart over moslims en migranten, waar de meeste aandacht naar uitgaat. De SP werpt haar schijnwerpers nu op de andere politieke doelen van Wilders, die minder bekend zijn. En daarin ziet de SP tal van tegenstrijdigheden en onvolkomenheden.

De partij van Jan Marijnissen wijst onder meer op de verslechteringen in de sociale voorzieningen, terwijl Wilders tegelijk de hardwerkende Nederlander roemt. De liefde voor natuur en milieu beperkt zich bij de PVV tot de dieren, aldus de SP.

Wilders gaat de files niet oplossen, sneert de SP in het pamflet. "Hij wil geen tolheffingen, geen rekeningrijden, geen trajectcontroles. Zijn toveroplossing lijkt: hoe minder migranten, hoe minder files." Het is de SP ook niet duidelijk hoe Wilders zijn voorstellen voor nieuwe en bredere wegen wil betalen.

Dit weekend waarschuwde SP-leider Marijnissen al voor de koers die Wilders vaart. Hij noemde Wilders levensgevaarlijk, omdat hij volgens Marijnissen hele bevolkingsgroepen wegzet. De SP-voorman verwees daarbij  naar etnische zuiveringen op de Balkan en in Rwanda.