Hells Angels vrijuit na fouten OM

Icoon Justitie De rechtbank in Amsterdam heeft vanochtend het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard in het proces tegen 22 Hells Angels. De verdachte Angels stonden terecht voor het vormen van een criminele organisatie.

Begin deze maand vroegen de advocaten de rechters al om een einde aan de zaak te maken. Dit verzoek werd gedaan, omdat het OM had verzuimd verslagen van afgeluisterde gesprekken tussen de raadslieden en de verdachten, te laten vernietigen.

De gespreksverslagen hadden volgens de geldende wet- en regelgeving wel degelijk vernietigd moeten worden, omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Die mogen niet voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt.

Officier van justitie Gert Oldekamp, tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Hells Angels, liet de vernietiging van de verslagen na. Dit ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam. Hij kon daar voor de rechtbank geen sluitende verklaring voor geven.

De huidige officier van justitie Guus Schram erkende dat het OM procedurele fouten heeft gemaakt, maar die waren volgens hem niet zo ernstig dat het hele Angels-proces erop zou moeten stuklopen.

De rechtbank is het daar niet mee eens. De rechters vinden dat het OM herhaaldelijk schromelijk tekort is geschoten in het beschermen van de belangen van de advocaten en de verdachten. Opsporingsambtenaren hebben jarenlang kennis kunnen nemen van de vele gesprekken tussen de verdachten en hun raadslieden, meent de rechtbank.

Het besluit van de rechtbank is enorm zuur voor het OM. Justitie heeft de afgelopen jaren namelijk heel fors geïnvesteerd om een einde te maken aan de volgens hen ''onaantastbaarheid'' van de Hells Angels in Nederland. Het was een van de hoogste prioriteiten van het OM, die nu onderuit is gehaald door fouten die de aanklagende instantie zelf heeft gemaakt.