Bos: Wilders en Verdonk lossen niets op

Geert Wilders en Rita Verdonk zullen de integratieproblemen voor geen meter oplossen. Dat zei vice-premier Wouter Bos gisteravond in het tv-programma NOVA Politiek. Bos reageerde op het zetelaantal die de bewegingen van beide rechtse politici haalden in de meest recente peiling van de politieke barometer.

De PVV van Wilders en Verdonks TON staan daarin samen op 28 zetels, één meer dan Bos' eigen PvdA. De PVV is nu goed voor 15 zetels en TON voor 13.

''Wilders en Verdonk brengen dan wel een simpele, heldere en compromisloze boodschap, maar daardoor komt de oplossing voor integratieproblemen geen stap dichterbij'', aldus Bos. Om tegen te gaan dat dit duo meer nog steun gaat verwerven, wees Bos naar de plannen voor de veertig oude wijken. ''Die krijgen ontzaglijk veel aandacht, geld en agenten. Ook krijgen de leraren in die wijken meer geld. Ook voor de inburgering wordt veel geld en aandacht uitgetrokken. Ze moeten dan wel zo snel mogelijk de taal leren en homo's respecteren, evenals de scheiding van kerk en staat.''

Volgens de vice-premier is dit het eerste kabinet dat vindt dat nieuwkomers zich te weinig aanpassen: ''Kom er nu niet mee aan dat we het niet zien of er niets mee doen. Het verwijt dat dit niet eerder is gebeurd betrof de hele Nederlandse politiek, en niet alleen de PvdA. We dachten dat ze terug zouden gaan, maar dat bleek niet te kloppen'', aldus de PvdA-leider. Hij erkende wel dat de SP eerder onderkende wat er mis kon gaan in de oude wijken.

CDA
De PVV en TON doen het samen deze week in de politieke barometer ook stukken beter dan de VVD, de partij waar ze vandaan komen. De liberalen staan op 17 zetels.

Het CDA is in de peiling veruit de grootste partij (38 zetels). De SP haalt er 18, GroenLinks 8, regeringspartij ChristenUnie 7, D66 3, en de SGP en Partij voor de Dieren zijn beiden goed voor 2 zetels.