Doden door gasexplosie Oekraïne

Icoon BuitenlandsEen gasexplosie in een flat in de Oekraïense stad Dnipropetrovsk heeft zeker dertien levens geëist. Ruim 23 mensen, onder wie zes kinderen, zijn gewond. Dat maakte het ministerie van Rampenbestrijding vanochtend bekend.

De ontploffing deed zich gisteren voor in een woning in het negen verdiepingen tellende complex. Een sectie van de flat is volledig verwoest. Negen lijken werden gisteren onder het puin vandaan gehaald en een tiende vanochtend. Een elfde persoon overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het flatgebouw telde 160 appartementen, waar in totaal ongeveer vierhonderd mensen woonden. Nog ruim twintig mensen worden vermist. Zo'n honderd reddingswerkers met speurhonden zijn op zoek naar overlevenden.

Premier Viktor Janoekovitsj en enkele minister bezochten naar rampplek, terwijl president Viktor Joesjtsjenko zijn condoleances via de televisie overbracht. Justitie heeft een onderzoek ingesteld. Ooggetuigen meldden dat drie mannen zich voor de explosie verdacht hadden opgehouden bij de centrale gasvoorziening van het gebouw. De lokale gasmaatschappij meldde dat de gasdruk om onbekende reden plotseling was gestegen.