OM ziet af van rechtszaak tegen GeenStijl

Icoon JustitieDe GeenStijlmedewerkers Rutger Castricum en Twan Melssen hoeven zich op 19 oktober niet te vervoegen bij de rechtbank in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie (OM) uit de Kaasstad heeft namelijk besloten de rechtszaak tegen het duo af te blazen.

Het OM wilde de twee aanvankelijk vervolgen voor het in april van dit jaar heimelijk filmen onder rokjes. Castricum en cameraman Melissen maakten een reportage in Heerhugowaard voor weblog GeenStijl over roosters in een parkeergarage van een winkelcentrum. Het was voor mannen mogelijk om, op een lagere verdieping, door roosters heen omhoog te kijken en zodoende een blik te kunnen werpen op al wat zich onder de rokjes van de vrouwen bevond.

GeenStijl zei indertijd het gedaan te hebben omdat de gemeente Heerhugowaard in februari al beloofde er iets aan te gaan doen. Toen de verslaggevers dit in april controleerden, bleek dit echter niet te kloppen. Eén van de gefilmde vrouwen deed echter aangifte en de politie ging over tot arrestatie.

Geen gezellig uitje
Volgens een persbericht van het OM heeft GeenStijl veel aandacht besteed aan de arrestatie en de daaropvolgende dagvaarding. GeenStijl juichte op de site de dagvaarding toe (''daar gaan we eens een gezellig dagje uit van maken''), schrijft het OM.

Het Alkmaarse parket zegt nu echter dat er geen wettelijke basis is om het filmen aan te pakken. Bovendien wil het OM zich ''liever concentreren op serieuzere zaken dan het bieden van een podium voor puberaal gedrag. Wij betreuren het dat in dit geval te snel tot vervolging is besloten: intern zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.''

''Helaas voor 'GeenStijl' gaat ook deze 40-ste poging om rechtstreeks voor het gerecht te komen dus niet door'', schrijft het OM ook nog. De inbeslaggenomen opnamen krijgt het weblog niet terug. Het Openbaar Ministerie wil voorkomen dat de opnames alsnog op het internet terechtkomen en zal desnoods aan de rechter vragen om deze te onttrekken aan het verkeer wegens strijd met het algemeen belang.