Formule 1: Ferrari wint race en kampioenschap

Icoon Formule 1Kimi Räikkönen heeft de Grand Prix van België gewonnen. Felipe Massa maakt er met een tweede plaats een dubbelslag voor Ferrari van. Het team heeft tevens het constructeurskampioenschap gewonnen.

Anthony Davidson en Giancarlo Fisichella startten vanuit de pitstraat. Op de baan ging de start zonder problemen. Fernando Alonso pakte in Eau Rouge de derde plaats van Lewis Hamilton af. Fisichella reed een trage eerste ronde en parkeerde vervolgens de Renault direct in de garage. Zijn teamgenoot was opgeklommen naar de zesde plaats, maar werd uitgeremd door Mark Webber en verloor een plekje. Ook Nick Heidfeld wist met veel kunst- en vliegwerk langs de Fin te dringen, gevolgd door Robert Kubica.

Sebastian Vettel maakte al na zeven ronden twee pitstops achter elkaar en de tweede keer reed hij vooruit de pitbox in, met klachten over stuurproblemen. David Coulthard belandde in een bijzondere situatie: hij lag elfde en werd onder druk gezet door Adrian Sutil. De Spyker liet een van de hoogste topsnelheden noteren en deelde af en toe een plaagstootje uit aan de Red Bull Racing. Hij kon echter niet passeren en kwam na zijn pitstop in de slipstream van Jarno Trulli terecht.

Kimi Räikkönen opende de eerste serie pitstops in ronde vijftien, gevolgd door de drie andere koplopers. Het veranderde niets aan de onderlinge stand en Räikkönen kwam met vijf seconden voorsprong op Felipe Massa terug op de baan. Daarachter miste Hamilton op zijn nieuwe banden de Bus Stop-chicane, maar kon zonder schade doorrijden.

Coulthard maakte pas laat zijn pitstop en kreeg in de ronden ervoor Kubica om de oren. Na zijn stop kreeg hij echter problemen met zijn auto en stapte uit bij de Bus Stop. Door de tweede serie pitstops kwam Massa een stuk dichterbij Räikkönen op de baan. Hij liet de snelste ronde van de race noteren en hengelde zijn teamgenoot langzaam binnen. De achtste plaats was nog closer: Kubica zat op de staart van Kovalainen en de Fin moest alle zeilen bijzetten om het laatste WK-punt binnen te halen.

Nico Rosberg reed een sterke, maar anonieme race en pakte een mooie zesde plaats. Teamgenoot Alexander Wurz haalde de finish niet, evenals Jenson Button. Beide coureurs parkeerden hun wagens in de pitstraat.

Kimi Räikkönen doet goede zaken voor zijn positie in het wereldkampioenschap en nadert Alonso op elf punten. De Spanjaard verkleint zijn achterstand op Hamilton tot twee punten. Door de diskwalificatie van McLaren heeft Ferrari tevens het constructeurskampioenschap veilig gesteld.
Alle (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport.