'Europa' begint spoedproces tegen Polen

Icoon EuropaDe Europese Commissie heeft een uniek spoedproces aangespannen tegen Polen. Het land heeft aangekondigd woensdag te beginnen met de aanleg van een snelweg door een uniek natuurgebied, ondanks een verbod daartoe van het Europees Hof van Justitie.

''Dit is ongekend. Nog nooit heeft een lidstaat van de EU een tussenvonnis van het EU-Hof geschonden'', zei een woordvoerder van de Europese Commissie vandaag.

De Commissie heeft het Hof gevraagd Polen voorlopige maatregelen op te leggen om de wegenbouw stil te leggen. De precieze mogelijkheden van Brussel in deze situatie zijn nog onduidelijk, omdat het nooit eerder is gebeurd. ''We zijn geen politie'', zei de woordvoerster van de Europese Commissie. ''We kunnen geen politiemacht sturen om het werk tegen te houden. We hebben alleen juridische bevoegdheden en die zullen we gebruiken.'' Het Hof kan uiteindelijk miljoenenboetes opleggen aan Polen, wegens inbreuk van EU-regels.

Bedreigde soorten
De aanleg van de snelweg die vanuit Praag uiteindelijk leidt naar Finland (de Via Baltica ofwel E67) kan leiden tot onherstelbare schade aan de Rospuda vallei, een moeras met zeventien bedreigde dier- en plantensoorten. Hier leven zeldzame adelaars, wolven en lynxen.

PvdA'er Thijs Berman volgt het geschil namens het Europees Parlement. ''Wat Polen doet is een pure provocatie van de Europese regels'', zei hij eerder deze maand toen Polen het werk aankondigde. Hij ziet een risico voor andere EU-beschermde natuurgebieden. ''Als Polen mag bouwen in dit Europese Habitatgebied, dan is geen enkel natuurgebied in de EU meer veilig.''

De kwestie over de snelweg leidde tot de zoveelste controverse tussen Polen en de EU. Vorige maand had Polen nog ruzie met toenmalig EU-voorzitter Angela Merkel over de stemmenverdeling van de EU-landen. Voordien waren er spanningen over staatssteun aan Poolse scheepswerven en hatelijke opmerkingen van Poolse politici over homo's. Momenteel negeren Poolse vissers ook de vangstlimieten voor kabeljauw, tot grote ergernis van Brussel.