Pleidooi voor ouderwetse lp in Roosendaal

Icoon MuziekVeertig jaar na flower power is Roosendaal voor twee maanden het psychedelisch centrum van de wereld. Met een tentoonstelling van platenhoezen uit de jaren zestig en zeventig houdt Museum Tongerlohuys een krachtig pleidooi voor het vinyl.

''Blommenkinders'' heet de expositie en dat is niet voor niets. Want protestzanger Armand, die vandaag de tentoonstelling met een love-in opende, hield in 1967 zijn gehoor voor: ''Blommenkinders, leg die stiletto's weg, vergeet die bloedige taferelen. Want geuren en kleuren zijn de nieuwe wereldmacht. Vechten gaat zo gauw vervelen!''

Sommige muziekliefhebbers volharden in hun mening dat het vinyl van de oude elpee (lp) beter klonk dan moderne digitale producten, de verpakking was zeker veel mooier. ''De elpeehoes biedt zoveel meer mogelijkheden dan dat kille, kale, gladde, foeilelijke plastic doosje voor dat blinkende schijfje en dat cd-boekje waar iedere muziekliefhebber tien jaar eerder dan gepland een leesbril voor moet aanschaffen'', bromt de Stichting Blommenkinders, die aan de basis van de expositie stond.

Directeur Janine Verster had eerst haar reserves maar toen ze de collectie van de West-Brabanders zag, was ze verkocht. Rond de hoezen heeft Verster met foto's, interieurs, publicaties en speciale toegepaste kunst de sfeer van destijds gecreëerd. Haardroogkappen en asbakken zijn uit de kringloopwinkel gehaald. ''Er zijn mensen die deze dingen nog gewoon gebruiken'', stelt Willem Jongeneelen, een van de samenstellers, lakoniek vast.



Hoes van Armands single Blommenkinders (1967)