Tour de France: Vasseur wint tiende etappe

Icoon Tour de FranceMet nog 171 renners in koers werd de tiende etappe verreden. Na 230 kilometer was Cédric Vasseur de snelste van een vijfkoppige kopgroep. Michael Rasmussen blijft in het geel.

De etappe van vandaag begon in Tallard en eindigde in Marseille. De Alpen werden verlaten en er werd koers gezet naar het zonnige Zuid-Frankrijk. Al vroeg in de etappe werd er een ontsnapping op touw gezet. Simon Gerrans, Claudio Corioni, Anthony Charteau, Manuel Quinziato, Philippe Gilbert en Andriy Grivko sprongen weg uit het peloton. De groep ontsnappers, dat later gezelschap kreeg van Thomas Voeckler, kon niet echt wegkomen. Cofidis en Bouygues Telecom maakten na veertig kilometer een einde aan de vluchtpoging.

Nadat alles weer bij elkaar zat diende een berg van de vierde categorie bedwongen te worden. Drie renners probeerden te ontsnappen waaronder Sylvain Chavanel. De drie kregen gezelschap van vijf andere renners waaronder Voeckler en Daniele Bennati maar ook deze vluchters hadden geen succes, op de top van de Côte de Chateauneuf-Val-Saint-Donat was alleen Marcus Burghardt nog vooruit. De Duitser bleef alleen aan de leiding rijden totdat er tien andere renners zich bij Burghardt voegden.

Het peloton geloofde het wel en liet de groep vluchters uitlopen naar meer dan tien minuten op veertig kilometer van de meet. Tot de Côte des Bastides op 35 kilometer bleven de elf bij elkaar maar daarna brak de groep. Jens Voight ging er als eerste vandoor en kreeg Patrice Halgand, Michael Albasini, Sandy Casar en Cédric Vasseur met zich mee. Rabobank-renner Juan Antonio Flecha kon niet mee en moest de vijf laten gaan. Samen met Staf Scheirlinckx, Marcus Burghardt, Paolo Bossoni en Aleksandr Kuschynsk vormde Flecha de achtervolgende groep. De laatste klim lag op negentien kilometer van de meet. Op de Côte de la Gineste moest Casar al snel lossen na een tempoversnelling van Halgand maar kon kort daarna weer aansluiten.

De vijf bleven tot aan de finale bij elkaar ondanks dat er meerdere ontsnappingspogingen werden ondernomen. Vasseur demareerde van achter uit en sloeg een groot gat. In de achtervolging kwam Casar nog heel dichtbij maar met een fietsband voorsprong ging de overwinning naar Vasseur van de Quickstep Innergetic-ploeg. Albasini werd derde voor Halgand. De Duitser Voigt werd vijfde.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!