Treinramp bedekt dorpen onder gifgas

Icoon RampEen grote wolk giftig fosforgas heeft in het westen van de Oekraine een gebied van 14 dorpen vergiftigd. Afgelopen dinsdag ontspoorde hier een trein geladen met gele fosfor. Na het ongeluk brak er brand uit in de trein. Gele fosfor is een zeer giftige stof die spontaan vlam kan vatten wanneer het blootgesteld word aan de open lucht bij een temperatuur hoger dan 40 graden Celcius.

Twintig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en honderden moesten ge-evacueerd worden. Bij inname kan gele fosfor leverschade veroorzaken. Volgens de vice-president van de Oekriane Oleksander Kuzmuk is deze ramp vergelijkbaar met de explosie van de kerncentrale in Chernobyl in 1986. "Dit is een ramp, na Chernobyl zitten we weer met een catastrofe waarvan we de gevolgen niet kunnen overzien". Van de 11.000 bewoners in het gebied zijn er nu in totaal 850 ge-evacueerd. Bewoners is gevraagd om binnen te blijven, geen water uit putten te drinken, geen groenten uit hun tuin te eten en geen melk van hun koeien te gebruiken.

Fosfor wordt hoofdzakelijk gebruik in kunstmest, maar het is ook een belangrijk onderdeel van pesticiden, tandpasta, schoonmaakmiddelen vuurwerk en explosieven.


Felle brand na ontsporing Bron: CNN

Met dank aan ziggyziggyziggy voor de herschreven en vertaalde submit.