CIA gaat vuile was buiten hangen

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst Central Intelligence Agency (CIA) gaat documenten over eigen misdaden in de openbaarheid brengen. Volgende week gaat een deel van het archief open. Ze schetsen een beeld van de manier waarop de CIA vanaf de jaren '50 te werk ging.

Veel buitenwettelijke acties van de CIA zijn overigens al bekend. De CIA infiltreerde in groepen die actie voerden tegen de oorlog in Vietnam. Ook werden brieven aan actrice en Vietnam-activiste Jane Fonda geopend.

Verder bespioneerde de CIA ook journalisten, luisterde telefoons af en probeerde drugs uit op nietsvermoedende burgers. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger heeft overigens geprobeerd om alle inbreuken van de CIA in de doofpot te stoppen.

Verwacht wordt dat de documenten verder mislukte moordaanslagen, ontvoeringen, infiltraties in linkse groeperingen alsmede verboden binnenlandse activiteiten van de dienst bevatten.

Met de openheid over in het verleden begane misdaden wil de geheime dienst aantonen dat de tijden zijn veranderd. Menigeen heeft daar overigens zijn twijfels over.