Mogelijk clash kabinet over ontslagrecht

Icoon Politiek

Een poging van CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om het ontslagrecht voor werknemers eenzijdig te verslechteren, is de PvdA "een clash" in het kabinet waard. Dat stelde Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA gisteren, omdat hij zich zorgen maakt over de impasse die rond de participatietop dreigt te ontstaan.

Heerts wijst erop dat CDA, PvdA en ChristenUnie in het regeerakkoord hebben geschreven dat het kabinet nog voor de zomer tijdens een topoverleg met werkgevers en vakbonden afspraken zal maken om meer mensen aan het werk te helpen. "Het gaat niet om ontslag, maar over aan de slag", aldus de PvdA'er.

Tot dusver is het kabinet het echter nog steeds niet eens over een agenda voor de participatietop, ook al staat de presentatie van het beleidsprogramma - de nadere uitwerking van het regeerakkoord - volgende week gepland. Donner wil dat tijdens de top een eventuele aanpassing van het ontslagrecht ter sprake komt. Maar de bewindslieden van PvdA en ChristenUnie voelen daar niets voor. Alleen als werkgevers en de vakbeweging het eens worden over "modernisering" van het ontslagrecht staat volgens Heerts de PvdA daarachter.