Tweede kans stadsdeelvoorzitter A'dam ZO

PvdA-coryfee Ed van Thijn heeft in zijn rol als voorzitter van de commissie die misstanden binnen de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost onderzocht, bewust een opening geboden aan stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. In het Parool geeft Van Thijn aan haar niet tot aftreden te hebben willen dwingen omdat dat de problemen in Zuidoost alleen maar zou hebben vergroot. ''Er is op dit moment geen alternatief voor Sweet als stadsdeelvoorzitter'', meent de oud-burgemeester van onze hoofdstad.

Sweet kwam in 2006 hevig onder vuur te liggen omdat ze tijdens haar eerste bestuursperiode verzwegen had twee keer gepakt te zijn voor rijden onder invloed van alcohol. De beslissing om haar desondanks te handhaven noemt Van Thijn ''een grensgeval''. Hij vindt dat Sweet en de PvdA-afdeling in Zuidoost een kans op een doorstart verdienen. Volgens hem heeft Sweet bovendien ''heel veel'' van het voorval geleerd.

Van Thijn heeft overigens keiharde woorden over een aantal PvdA-dissidenten die de laatste tijd scherpe kritiek hebben geuit op Sweet en andere zwarte politici in Amsterdam. Volgens Van Thijn zou het PvdA-partijbestuur misschien aangifte moeten doen wegens ''zwart racisme''.



Tweede kans