Sportieve zeeleeuw doet mee met sponsorloop

Icoon OpmerkelijkEen sponsorloop van een basisschool in Californië kreeg afgelopen vrijdag een onverwachte deelnemer: een zeeleeuw. Het 84 kilo wegende dier zag kinderen rondjes lopen op het speelveld van hun school aan de baai van San Francisco, en besloot een rondje mee te waggelen. De opbrengsten van zijn sportieve prestatie zullen ten goede komen van het plaatselijke zeezoogdierencentrum.

Astro
De medewerkers van het Marine Mammal Center noemen de éénjarige Stellerzeeleeuw Astro. Hij was in juni vorig jaar als pup in de steek gelaten door zijn moeder. Biologen hebben hem daarop opgevangen en de fles gegeven. Eind april lieten ze hem los, met een radiozendertje. Astro hing echter liever rond met een groepje zee-olifanten, in plaats van zijn instinct te volgen. Hij werd daarom door de medewerkers van het zoogdierencentrum naar een eilandengroep gebracht. Maar de speelse zeebewoner zwemt steeds weer terug naar het vasteland.

School
Vrijdagochtend was het alweer zover. Astro had zojuist de dertig kilometer teruggezwommen, toen hij schoolkinderen zag wandelen op een veldje aan het water. De nieuwsgierige zeeleeuw schuifelde de oever op. "Eén van de ouders keerde zich om en stond oog in oog met een zeeleeuw", zegt een woordvoerder van de school. De éénjarige Astro begon vervolgens braaf het parcours van de 'walk-a-thon' rond te waggelen, dat was afgezet met oranje pionnen. "Hij legde een hele ronde af."

Intuïtief
De schoolleiding probeerde het dier tevergeefs terug te lokken naar de baai, vertelt de woordvoerder. "Hij kwam uiteindelijk op de parkeerplaats terecht." Verzorgers van het nabijgelegen zoogdierencentrum hebben Astro opgehaald. Een medewerker zegt: "Ze zijn heel intuïtief, net als honden, daardoor wist hij de weg terug te vinden."

Astro als pup
Astro als pup


Met dank aan eu-Robert voor de herschreven submit.