Onderzoek naar registreren hangjongeren

PolitiekHet digitale registratiesysteem voor hangjongeren dat de politie Zuid-Holland Zuid heeft aangelegd en dat foto's en privégegevens van honderden hangjongeren bevat, zal waarschijnlijk worden getoetst door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De Tweede Kamer wil namelijk weten of de database wel voldoet aan de privacyregels.

De regeringspartijen CDA en PvdA hebben minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gisteren verzocht om zo'n onderzoek. De fracties vinden dat het CBP moet onderzoeken of de handelwijze van de politie wettelijk wel toegestaan is. De jongeren die worden geregistreerd, hebben namelijk geen strafbare feiten gepleegd. Jeugd die niet wilde meewerken, werd per telelens vastgelegd. Volgens de politie helpt het informatiesysteem tegen overlast op straat en geeft het beter zicht op het gedrag van de jongeren.

Ook GroenLinks wil opheldering over de zaak, omdat de privacy volgens de partij in het geding is. Namens die partij zegt Kamerlid Naïma Azough: ''Ik vind het onacceptabel dat personen soms zelfs stiekem worden gefotografeerd en hun privégegevens worden vastgelegd, terwijl ze geen enkel strafbaar feit hebben begaan.''

De vastgelegde jongeren zelf zijn ook niet te spreken over de aanpak.''We krijgen hierdoor het stempel van criminelen opgelegd, ook al hebben we geen strafbare feiten begaan'', zo tekende een verslaggever op uit de monden van een groep hangjeugd uit de Dordtse wijk Crabbehof.

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zegt niet met het Jeugd Informatiesysteem te werken, maar te kiezen voor een persoonlijker aanpak.