ChristenUnie haalt uit naar critici

De leiding van de ChristenUnie heeft zaterdag de kritiek uit links- en rechts-liberale hoek over spruitjeslucht en betutteling, weggewoven. Zowel politiek leider André Rouvoet als fractievoorzitter Arie Slob zei dat deze critici zelf de aansluiting met de maatschappij missen.

Zij zeiden dit op het partijcongres in Lunteren. Rouvoet, nu vice-premier en minister voor Jeugd en Gezin, benadrukte dat de samenleving de afgelopen jaren is veranderd en dat er meer behoefte bestaat aan gemeenschapszin.

Een elite van politici, columnisten en programmamakers heeft dat in zijn ogen nog niet door. ''Mensen in Nederland zien nu in dat de morele vrijblijvendheid van de jaren negentig meer kapot heeft gemaakt dan ons lief is'', aldus Rouvoet.

De steun voor de ChristenUnie, en niet alleen vanuit de eigen achterban, laat volgens Rouvoet zien dat de samenleving deze lijn volgt. Hij vindt dat de politieke oppositie zich moet richten op wat de samenleving nodig heeft. Arie Slob ziet in tegenreacties van de VVD, GroenLinks en D66 vooral een proclamatie van eigen onmacht.

Rouvoet adviseert de PvdA zich niet van de wijs te laten brengen door de kritiek uit progressieve hoek. De ChristenUnie-leider zei het volste vertrouwen erin te hebben dat de PvdA van harte meewerkt aan de uitvoering van het regeerakkoord.

Rouvoet en Slob hielden hun achterban zaterdag nog eens voor dat kabinetsdeelname goed is omdat veel voor de partij belangrijke punten worden verwezenlijkt.