Beatrix ontmoet Turkse president

Icoon KoningshuisDe Turkse president Ahmet Sezer heeft koningin Beatrix dinsdag rond het middaguur bij zijn paleis in Ankara verwelkomd met groot militair ceremonieel. Eenentwintig kanonschoten klonken tijdens het spelen van de volksliederen van Turkije en Nederland.

De koningin groette de erewacht met de luide kreet Merhaba asker!, hetgeen Dag soldaat! betekent. Hierop antwoordden de soldaten gezamenlijk met een Sağol!, oftewel Bedankt!

De vorstin was kort tevoren, in gezelschap van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, begonnen aan haar vierdaagse staatsbezoek aan Turkije. Ze kwam, om praktische redenen, per vliegtuig aan vanaf Rhodos.

De koningin legde een witte krans bij de symbolische tombe van de in 1938 gestorven 'Vader van alle Turken' Mustafa Kemal Atatürk, de stichter en eerste president van het huidige Turkije. De stoffelijke resten van Atatürk bevinden zich onder de tombe, in de gewelven.

Bij het mausoleum is een heel museum aan Atatürk gewijd, met zeer realistische taferelen en zelfs oorlogsgeluiden. Een gids daar vertelde dinsdag dat Atatürk slechts twee jaar getrouwd was en dat zijn echtgenote na hun huwelijk altijd over hem heeft gezwegen. Ze schreef echter wel al haar herinneringen aan hem op en stopte die in een kist. Mogelijk wordt die binnenkort geopend, aldus de gids, eraan toevoegend dat er ook krachten zijn die dat niet op prijs stellen.