Chávez wint verkiezingen Venezuela

Icoon Verkiezingen De zittende president Hugo Chávez heeft de verkiezingen van Venezula met groot verschil gewonnen. Daarmee blijft de linkse populist voor een termijn van zes jaar president. Chávez is door de arme bevolking beloond, omdat hij de olie van Venezuela gebruikt om geld te geven aan de armen. Hij geeft de Verenigde Staten de schuld van alle problemen in Venezuela.

Chávez krijgt in de voorlopige prognose 61 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Manuel Rosales krijgt maar 38 procent. Chávez vond Rosales niet eens een serieuze concurrent. In de verkiezingscampagne vond hij het zonde van zijn tijd om serieus in gesprek te gaan met Rosales. Wel besteedde hij veel tijd aan het zwartmaken van de Amerikaanse president George Bush. "Mijn echte opponent is de Amerikaanse president George Bush. Rosales is niet meer dan een lakei van het imperium", zo zei hij in de hoofdstad Caracas. Hij zegt tegen de bevolking dat de regering-Bush zijn land binnen wil vallen om hem te vermoorden.

Chávez heeft Venezuela tot op het bot verdeeld. Er zijn grote groepen ultieme voorstanders van Chávez, maar ook grote groepen ultieme tegenstanders. De oppositie heeft meerdere malen geprobeerd om de president uit het zadel te krijgen. Zo werd er in 2002 een mislukte coup door de oppositie gepleegd. Deze pogingen hebben Chávez alleen maar zelfverzekerder gemaakt. Eerder veranderde Chávez de grondwet om langer aan de macht te kunnen blijven. Nu is zijn macht in ieder geval gegarandeerd tot 2013.



"Mijn echte opponent is de president George Bush"