Kamp: Geen machtsstrijd binnen VVD

Icoon Politiek VVD-Kamerlid Henk Kamp verwacht geen machtsstrijd binnen de VVD, ondanks dat VVD'er Rita Verdonk daar eerder een beetje op zinspeelde. Verdonk heeft namelijk meer stemmen gekregen dan partijleider Mark Rutte. Dat heeft Kamp gezegd tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Arnhem.

Kamp stelde bij die bijeenkomst dat de fractie Rutte eensgezind als fractievoorzitter heeft gekozen. Ook Verdonk heeft dus voor Rutte gekozen. Daarbij stelt Kamp dat Verdonk eerder al geen twijfel liet bestaan over het leiderschap van de VVD. Wel vindt Kamp dat Verdonk een "uniek resultaat" heeft gehaald door 620.555 kiezers achter zich te krijgen. Het is nog nooit eerder in Nederland gebeurd dat de lijsttrekker niet de meeste stemmen heeft ontvangen. Volgens Kamp komt dit doordat Verdonk 3,5 jaar hard geknokt heeft voor het vreemdelingen- en integratiebeleid. "Het is een hele grote opsteker voor haar".

De VVD-top vreest dat Verdonk opnieuw een gooi wil doen naar het partijleiderschap door nieuwe verkiezingen af te dwingen. Dat is mogelijk door regionale afdelingen van de VVD daartoe aan te zetten. Vandaag zal duidelijk worden wat haar plannen zijn.

Verdonk zei eerder al het "fantastisch" te vinden dat ze zoveel stemmen gekregen heeft. Ook Rutte ziet de stemmen voor Verdonk als een "waardering voor haar beleid" en vindt dat dit doorgezet moet worden. Ook vindt hij het persoonlijk "erg leuk" voor Verdonk, maar wees hij erop dat hij door VVD-leden is gekozen als lijsttrekker.