Graf Deventer-moordzaak moet onderzocht worden

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie moet onderzoek doen naar het graf van het slachtoffer van de zogenoemde Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg. Dat heeft de rechter in Den Haag donderdag besloten.

De 60-jarige vrouw werd 25 december 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. Fiscaal-jurist Ernest Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen. Hij heeft daarom dit onderzoek bij de rechter geëist.

De J.
De advocaat van de fiscaal-jurist, Geert-Jan Knoops, gaf als reden dat er concrete aanwijzingen zijn dat het moordwapen mogelijk onder de grafsteen van Jacqueline Wittenberg ligt. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft zich ook in de zaak gemengd. Volgens hem is niet Louwes de moordenaar van de rijke weduwe, maar klusjesman Michael de J.

De voormalig beheerder van de begraafplaats en een vrijwilliger die tien jaar op de begraafplaats werkt, hebben gezegd dat De J. enkele dagen na de begrafenis een etui onder de grafsteen heeft geschoven. Bovendien wijzen metingen met een detector uit dat er onder de grafsteen een metalen voorwerp van ongeveer 20 centimeter ligt, zei Knoops tijdens de behandeling van het kort geding over deze zaak.

De rechter besloot ook dat Louwes op tijd van het onderzoek op de hoogte moet worden gebracht en dat het onderzoek in aanwezigheid van een onafhankelijk deskundige moet plaatsvinden. Verder moeten de resultaten binnen 24 uur aan Louwes worden meegedeeld.

Het OM verzette zich tegen de naspeuringen bij het graf. Justitie vindt dat er een goede grond ontbreekt om de rust rond het graf van Wittenberg te verstoren. De signalen van de detector zijn mogelijk afkomstig van metaalafval, stelde justitie.

Update: 12.36 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) laat vandaag nog onderzoek doen bij het graf van weduwe Jacqueline Wittenberg. Justitie gaat kijken of het moordwapen op de locatie van het graf ligt.

Het parket in Zwolle schrijft in een verklaring dat het direct na de uitspraak van donderdagochtend begonnen is met de voorbereidingen van het onderzoek van het graf. Het vindt plaats onder supervisie van het onderzoeksteam dat is belast met het oriënterend vooronderzoek naar de Deventer moordzaak.

Het NFI en de technische en tactische recherche van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland zullen de grafsteen lichten en het onderzoek uitvoeren. Dit korps was nog niet eerder bij het onderzoek naar de Deventer moordzaak betrokken