Amerika viert vandaag Halloween

In Amerika is Halloween een groot feest, hier in Nederland is het festijn vooralsnog niet echt aangeslagen. Toch zie je hier en daar een pompoen met uitgesneden griezelgezicht en zijn er Halloweenfeesten.

Dinsdagavond is het All Hallows' evening, de avond voor Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Het feest is, mede dankzij de commercie, in de jaren tachtig komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar gaan kinderen angstaanjagend verkleed langs de deuren en vragen om een traktatie of halen kattenkwaad uit (trick or treat).

Ze dragen lampionnen in de vorm van enge koppen, gemaakt van uitgeholde pompoenen. Het feest is nooit zo populair geworden als bijvoorbeeld Valentijnsdag, dat ook van de Amerikanen is overgenomen. In Nederland is Sint Maarten populairder. Op 11 november gaan kinderen met een lichtje langs de deuren om een lied te zingen en om iets lekkers te bedelen.

Hoe Halloween is ontstaan, is onduidelijk. Onderzoekers legden in de 19e eeuw een verband met het Keltische Samhain. De Kelten geloofden dat met Samhain de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. Een verband met Allerzielen, de dag waarop volgens rooms-katholieke traditie de overledenen worden vereerd, was dus snel gelegd. Inmiddels wordt deze uitleg in twijfel getrokken.





Ook de FOK!weblog is vandaag de hele dag aangepast op Halloween.