Kamp voorziet geen verdere uitbreiding troepen

Icoon PolitiekMinister Henk Kamp (Defensie) voorziet vooralsnog geen nieuwe uitbreiding van de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het blijft bij de vorige week aangekondigde 130 man extra.

Dat zei de bewindsman donderdag tijdens een debat over de missie en de huidige situatie in Afghanistan. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van de extra manschappen. In totaal komt daarmee het aantal Nederlandse militairen voor de ISAF-missie in Afghanistan op 1540 in plaats van 1410. Daar is de luchtmacht bij meegeteld.

Omdat Nederland vanaf 1 november gedurende een half jaar het militair commando overneemt van de ISAF-macht in heel zuidelijk Afghanistan, komt daar tijdelijk nog eens 200 man ondersteuning bovenop. Zij worden gestationeerd op de internationale basis in Kandahar.

De beperkte uitbreiding valt volgens het kabinet binnen het begin dit jaar afgesproken mandaat. Formeel hoeft het kabinet de uitbreiding dan niet eerst voor te leggen aan de Kamer. De partijen stelden dat echter wel op prijs. Mochten er toch meer manschappen nodig zijn, dan zal Kamp dat opnieuw aan de Tweede Kamer voorleggen.
Submitter:  Bron: ANP