'Afluisterprogramma NSA ongrondwettelijk'

Icoon BuitenlandsEen Amerikaanse federale rechter heeft vandaag geoordeeld dat het afluisterprogramma van de National Security Agency (NSA) ongrondwettelijk is. Volgens rechter Anna Diggs Taylor is het afluisteren zonder wettelijk bevel strijdig met de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy en dient het programma onmiddellijk stopgezet te worden. Het is voor het eerst dat een rechter negatief over het omstreden programma oordeelt.

De zaak werd bij het federale hof aanhangig gemaakt door de American Civil Liberties Union (ACLU) namens journalisten, geleerden en advocaten die claimden door de afluisterpraktijken ernstig in hun werkzaamheden gehinderd te worden. Zij moeten beroepshalve veel contact onderhouden met buitenlandse cliënten, bekenden en collega's. Veel van deze gesprekken zouden zonder toestemming door de NSA worden opgenomen en onderzocht.

Volgens de regering valt het goedkeuren van een dergelijk programma ruim binnen de presidentiële bevoegdheden, maar zou het geen bewijs hiervoor kunnen leveren zonder staatsgeheimen vrij te geven. De ACLU vond dit echter een irrelevant argument, aangezien de regering-Bush al voldoende informatie over het programma had vrijgegeven om tot een oordeel te kunnen komen.