Peiling: Christelijke en linkse partijen op winst

Icoon VerkiezingenIn de meest recente peiling van de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma Nova groeien zowel de Christelijke partijen, als de linkse. Daarentegen moeten VVD, D66 en PvdV juist zetels inleveren.

De ChristenUnie doet het bijzonder goed met André rouvoet als lijsttrekker. CU heeft drie zetels in de Tweedekamer, maar als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij zeven zetels krijgen. Meer dan een verdubbeling in drie jaar tijd. Vorige week kon de Christelijke partij rekenen op zes zetels.

Ook de partij van Jan Peter Balkenende, het Christen Democratisch Appèl, gaat voortvarend. Ten op zichte van vorige week heeft het CDA drie zetels gewonnen. Dit is echter nog altijd minder dan de 44 zetels die ze tijdens de verkiezingen van 2003 kregen.

Jan Marijnissen en Wouter Bos kunnen ook tevreden zijn over het oordeel van de kiezer. Zij hebben deze week allebei één zetel gewonnen. PvdA komt daarmee uit op 48 zetels. Ten opzichte van 2003 is dat een winst van zes zetels. De Socialistische Partij heeft bij de peilingen 15 zetels, dat zijn er 6 meer dan bij de laatste verkiezingen.

Grote verliezer deze week is de VVD van Mark Rutte. De liberale partij heeft maar liefst drie zetels in moeten leveren ten opzichte van vorige week. Alexander Pechtold zal ook niet tevreden zijn over deze week. Zijn partij verliest 2 zetels t.o.v. vorige week en komt daarmee uit op slechts 2 zetels. In 2003 waren dat er nog zes. Tot slot gaat ook Wilders van twee naar één.

De zetelverdeling is hier op een geordende manier na te lezen.