D66 overweegt motie van wantrouwen

Icoon Politiek D66 overweegt een motie van wantrouwen tegen het gehele nieuwe kabinet-Balkenende III, wanneer Balkenende de regeringsverklaring zal voorlezen vrijdag of volgende week. Dat heeft fractievoorzitter Lousewies van der Laan gezegd.

Van der Laan wil duidelijk maken tegen een nieuw kabinet met minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie te zijn. "Als de ChristenUnie en de SGP de motie van wantrouwen niet steunen, maken zij daarmee een kabinet met Verdonk mogelijk", aldus Van der Laan.

Opvallend is dat Van der Laan kiest voor een motie van wantrouwen tegen het hele kabinet, en niet alleen tegen minister Verdonk. Eerdere moties van wantrouwen tegen Verdonk haalden geen Kamermeerderheid, waardoor de regering altijd het vertrouwen gehouden heeft van de Tweede Kamer.

De kans dat de motie het zal halen is nihil. CDA en VVD zullen zeker tegen stemmen, en de LPF waarschijnlijk ook. ChristenUnie en SGP hebben ook aangegeven de motie niet te steunen als deze direct bij de start van het kabinet wordt ingediend. Als de motie wel aangenomen wordt dan kan het kabinet niet verder regeren, en zal het één dag na het aantreden ervan meteen weer naar huis gestuurd worden.