Uitzendbureau bouwt Polendorp

Icoon Economie Een Schiedams uitzendbureau voor buitenlandse werknemers is van plan een dorp te bouwen waar alleen maar Poolse arbeiders gaan wonen. Het dorp moet in de regio Rijnmond gebouwd worden en moet ongeveer duizend Poolse werknemers kunnen huisvesten.

Van Loenen van uitzendbureau Axidus meent dat zo'n dorp met woningen, winkels en een kerk noodzakelijk is, vanwege het grote aantal Polen dat hier tijdelijk komt werken. Axidus heeft zevenhonderd buitenlandse werknemers aan de slag in het Rijnmondgebied, die verblijven in 31 hotels en huizen in de regio. "Maar idealer zou zijn als je al die arbeidskrachten kunt huisvesten op een campusachtig terrein: slapen, eten, drinken en recreëren".

Het is nog niet bekend waar en wanneer het eerste Polendorp er komt. Dat hangt af van de gemeentebesturen in de regio Rijnmond. De gemeenten staan niet bij voorbaat afwijzend tegenover het plan, maar zullen pas definitief een standpunt bepalen als de uitwerking ervan bekend is. De gemeenten kunnen zelf beslissen of ze een Polendorp zouden willen.

Een industriegebied langs de snelweg, zoals de Spaanse Polder in Rotterdam, is volgens Van Loenen de meest geschikte plek voor een Polendorp. "Ten eerste levert dat geen overlast op voor anderen. En ten tweede kunnen de werknemers dan snel van en naar hun werk worden vervoerd".

VIA, de branchevereniging van uitzendbureaus voor buitenlandse werknemers, vindt het plan goed verzonnen. "Jammer is alleen dat het uitzendbureau het dorp helemaal in zijn eentje wil realiseren. Wil zoiets slagen, dan kan je dat gezien alle rompslomp beter branchebreed aanpakken", zegt vice-voorzitter Rombout.

Nederland heeft vorig jaar circa 30.000 werkvergunningen verleend aan Oost-Europeanen, voornamelijk afkomstig uit Polen.