Britse politie zoekt chemische wapens

Icoon Terrorisme De Britse politie heeft gisteren een grootschalige actie in een huis in het oosten van Londen ondernomen, aangezien ze vermoeden dat daar chemische of biologische wapens gemaakt worden voor een terroristische aanslag. De politie is momenteel op zoek naar de wapens.

De politie heeft twee arrestaties verricht. De twee broers uit Bangladesh worden ervan verdacht tijdens het WK voetbal een aanslag te willen plegen in een Britse pub vol voetbalfans. Een van hen is door de politie neergeschoten en ligt nu in het ziekenhuis. Een bron ter plekke zei over de chemische wapens: "Als je na de aanslag de stoffen zou inademen, zou je direct sterven".

De politie neemt de zaak erg serieus. "Desnoods breken we het huis steen voor steen af", zo hebben ze laten weten. De omgeving van het huis is geheel afgezet en de politie gaat naar binnen met speciale anti-chemische pakken en zuurstofmaskers. Ze denken dat er zich giftige en gevaarlijke stoffen in het huis bevinden. De woning wordt beschouwd als fabriek voor chemische bommen.

Mogelijk zijn de chemische stoffen verwerkt in een 'zelfmoordvest'. Dit vest is nog niet gevonden, en de Britse politie zet alles op alles om het te vinden. Zeker 250 politiemannen zijn in de buurt. Ook de Britse geheime dienst MI5, de brandweer en medische hulpverleners zijn ter plekke. Er moest snel actie ondernomen worden, omdat de politie een aanslag niet uitsloot. Een onderzoek zou volgens hen te veel tijd gekost hebben.

De buren zijn verbaasd. "We kenden ze natuurlijk. Maar we zeiden alleen hallo en gedag. Dit is totaal onverwacht. Wat een schok". Ze dachten dat de verdachten normale mensen waren. Andere buurtbewonders hadden echter al door dat de politie de laatste maanden de omgeving in de gaten hield. "De politie zat hier op de straat voor drie maanden, elke dag van negen uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Ze waren undercover, maar door hun telefoons, kopjes thee en papieren wisten we dat het politie was".