Nawijn roept op tot staking agenten

Hilbrand NawijnHet onafhankelijke Kamerlid Hilbrand Nawijn heeft de agenten van het korps Friesland opgeroepen om het werk om half twee een half uur neer te leggen. De politicus is boos over een actie van hoofdofficier van justitie Den Hollander, die in reactie op een onderzoek van Nawijn naar de moord op Marianne Vaatstra nagaat of agenten buiten hun boekje zijn gegaan door informatie te verstrekken aan Nawijn.

Vorige maand presenteerden de voormalige LPF-minister voor Vreemdelingenzaken en onderzoeker Kees Akerboom een eigen onderzoek naar de geruchtmakende moord uit 1999. Uit het onderzoek zou blijken dat enkele agenten die bij de zaak betrokken waren geweigerd hebben DNA af te staan. Ook zouden sommige aanwijzingen onvoldoende zijn onderzocht. Nawijn riep vervolgens minister van Justitie Piet Hein Donner op de moordzaak te heropenen. Deze weigert dat echter, mede omdat Nawijn en Akerboom weigeren hun resultaten te overhandigen. Televisiejournalist Peter R. de Vries heeft inmiddels wel toegezegd te willen helpen bij de speurtocht naar de dader.

Via een petitie roept Nawijn vandaag op om een grootschalig DNA-onderzoek te houden. Een protestmanifestatie rondom het aanbieden van de petitie is echter afgeblazen. Organisator Robert van der Wal schermde de afgelopen dagen met optredens van artiesten Gerard Joling en Jan Smit. Deze lieten echter weten nooit toezeggingen te hebben gedaan. "Ik heb een te grote bek gehad", heeft Van der Wal inmiddels erkend.