Steeds minder kinderen op de fiets

Icoon BinnenlandsKinderen in de leeftijdsgroep van zes tot en met veertien jaar zitten steeds minder op de fiets. In de afgelopen jaren fietste de jeugd tien procent minder kilometer dan in de jaren ervoor. Vooral in de stad lijken steeds minder kinderen de fiets te pakken. Als dit doorzet, zal de tweewieler uit het stadsbeeld verdwijnen, zo zei 3VO-voorzitter B. Bruins vandaag. De conclusies zijn gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Mobiliteitsonderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer.

Volgens 3VO is de angst van ouders de belangrijkste oorzaak: "Ouders schermen hun kinderen af voor het drukke verkeer en brengen ze vaker met de auto naar school." Door minder lichaamsbeweging verhoogt de kans op overgewicht. In een recent rapport waarschuwt de Gezondheidsraad voor het feit dat 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes te dik is. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kanker op latere leeftijd.

Oplossing
"Via campagnes pleiten we voor vaste fietsdagen naar school. Deze acties organiseren we regelmatig met lokale schoolbesturen", aldus Bruins vandaag. "Als ouders hun kinderen minder vaak met de auto naar school brengen, maar ze fietsend op jonge leeftijd vertrouwd maken met verkeerssituaties, vormen ze later op een brommer of motor met hogere snelheden eveneens een minder groot gevaar in het drukke verkeer."


Met dank aan Sjizzel voor de submit.