Rutte: Vrijspraak voor zelfverdedigers

Icoon PolitiekKandidaat-lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte heeft zijn campagnemanifest gepubliceerd. Daarin staat onder andere te lezen dat mensen, die het slachtoffer zijn van geweld en bij hun verdediging strafbare feiten plegen, zoals het slaan van hun belager, altijd vrijgesproken zouden moeten worden. Ook pleit hij voor het toestaan van gezichtsscans van notoire winkeldieven door winkeliers.

Rutte stoort zich enorm aan het feit dat volgens hem de misdadigers meer rechten hebben dan de slachtoffers: "Onschuldigen gaan voor schuldigen." Hij zegt dat hij zelfs hoorde over een politieman die een winkelier adviseerde om geen aangifte te doen tegen een winkeldief, omdat die hem dan aan zou kunnen klagen voor uitschelden. "Gekker moet het niet worden."

Naast dit punt, richt Rutte zich in zijn manifest op traditionele VVD-punten: de hypotheekrenteaftrek moet blijven bestaan, de bureaucratie moet met name in de zorg en het onderwijs verminderd worden en kernenergie moet hoog op de agenda. De middeninkomens moeten kunnen profiteren van een nieuwe lastenverlichting, zodat de economie weer aantrekt.


Mark Rutte