Minder jeugdige alcoholdrinkers

Icoon BinnenlandsUit een tweejaarlijks onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), dat vandaag gepubliceerd is, blijkt dat het aantal jongeren dat alcohol drinkt de afgelopen twee jaar is gedaald. In 2003 gaf, van de jongeren tussen de dertien en zeventien jaar, 78 procent aan ooit wel eens alcohol te hebben gedronken. Twee jaar later is dit getal gedaald naar 73 procent. Ook het aantal jongeren dat in de een maand voor de enquête had gedronken was afgenomen van 68 procent naar 63 procent. Deze daling deed zich het meest voor in de leeftijdsgroep 13-jarigen en 14/15-jarigen. Al daalde dit in de laatste leeftijdgroep volgens de VWA 'slechts' 1 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers nog steeds vaak alcoholhoudende dranken verkopen aan jongeren, ondanks dat het wettelijk verboden is. Wel zeggen de jongeren dat verkopers vaker dan ooit vragen naar de leeftijd en een identiteitsbewijs van de klant om de leeftijd te controleren. Maar volgens de VWA is dat nog steeds in minder dan een kwart van de winkels het geval. "Jongeren zeggen dat wanneer zij alcohol proberen te kopen, zij daar in ongeveer negen van de tien gevallen in slagen'', aldus de VWA.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat jongeren die onder de 16 jaar zijn en alcohol kopen, gestraft moeten worden: "Het kan niet zo zijn dat een jongere die willens en wetens de wet overtreedt dit straffeloos kan doen, terwijl de verkoper een boete riskeert." Volgens de Drank- en Horecawet zijn verkopers van alcohol verplicht om de leeftijd van jongeren te vragen. Voor zwak-alcoholhoudende drank geld een minimumleeftijd van 16 jaar, voor sterke drank is dit 18 jaar.


Het aantal jongeren dat wel eens alcohol drinkt is de laatste jaren afgenomen.