Michiel Smit gaat gewoon door

Michiel Smit blijft doorgaan met zijn partij Nieuw Rechts in Rotterdam. De partij kreeg afgelopen raadsverkiezingen weinig steun in de Maasstad en kwam ruim tekort voor een zetel in de gemeenteraad. Ook in de deelgemeenten was er geen succes. Smit heeft nu zijn hoop gevestigd op verschillende herindelingsgemeenten, die in november verkiezingen houden.

Nieuw Rechts gaat onder meer meedoen in de zogenaamde B-driehoek: Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Maar ook aan de verkiezingen in 's-Gravendeel en Binnenmaas, Ter Aar, Nieuwkoop en Liemeer. Smit: ''Ik ga mezelf vooral actief bezighouden met de verkiezingen in de B-driehoek. Daar komt namelijk de familie van mijn moeders kant vandaan.'' Verder gaat hij ook een gooi doen naar een Kamerzetel bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Ridderkerk
In Ridderkerk, waar Nieuw Rechts wél een zetel haalde (3,7% van de stemmen), gaat het christelijke Farelcollege onderzoek naar de reden waarom de partij zo hoog scoorde in een scholierenverkiezing. Nieuw Rechts werd daar de nummer één partij met 23% van de stemmen tegen 21% op de PvdA en 16% op het CDA.

De schaduwverkiezing werd vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen gehouden onder 160 leerlingen van de bovenbouw. Onderwijsdirecteur P. W. J. Meij van het Farelcollege noemde de uitslag eerder in een krant te verklaren als''baldadig gedrag'' en proteststemmen. Toch waren de uitkomsten van de verkiezing kennelijk schokkend genoeg voor een onderzoek.

Het kersverse Nieuw Rechts-raadslid in Ridderkerk, Martin Dijkhuizen, is niet te spreken over dat onderzoek. Hij noemt dat stigmatiserend: ''Als de PvdA had gewonnen, had men dan ook een onderzoek gestart?'' Hij vroeg een gesprek aan met het schoolbestuur, maar dat werd hem geweigerd. Dijkhuizen suggereert een lastercampagne tegen Nieuw Rechts en denkt aan belangenverstrengeling. Onderwijsdirecteur Meij is namelijk ook gemeenteraadslid voor het CDA in Ridderkerk. Het Farelcollege was niet bereid een reactie te geven op de beschuldiging van Nieuw Rechts.