Arts wilde hoogleraar UT laten vermoorden

MisdaadWegens het beramen van een aanslag op haar ex-echtgenoot is verslavingsarts Marja K. (47) uit Utrecht gisteren veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Ze had er 50.000 euro voor over om hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Twente, Frits Cohen (een broer van de Amsterdamse burgemeester Job), te laten liquideren.

De verslavingsarts was boos over de echtscheidingsperikelen en de onwil van haar ex om mee te werken aan een omgangsregeling met hun 12-jarige zoon. Aan een patiënt met wie zij opvallend vriendschappelijke betrekkingen had aangeknoopt, vertelde ze een huurmoordenaar te zoeken. De patiënt toonde zich bereid op zoek te gaan naar iemand die de klus kon klaren. Na enige tijd tipte hij echter de politie.

Een rechercheur deed zich vervolgens per telefoon voor als potentieel huurmoordenaar. Marja K. zei 50.000 euro te willen betalen. Tot een overhandiging van het geld kwam het niet omdat de politie eerder ingreep. Dat gebeurde omdat men niet zeker was of K. ook al contact had met anderen die voor haar wilden moorden.